Mondj igent!

Mondj igent!

Kemény Zsófi: A legszebb mondat

2015. február 11. - TASZ

1273271_598798523496806_348993910_o_1.png

http://mondjigent.tasz.hu/

A Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal és a Bevándorló egymással szemben ültek. A kérdés, amit megvitatni készültek épp az volt, hogy a Bevándorló vajon érdekből akarja-e feleségül venni a gyereke anyját, hogy aztán így letelepedhessen Magyarországon. A Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal az erre a bizonyos anyára vonatkozó kérdéseit ízlelgette még mielőtt belekezdett volna, a bevándorló pedig hátradőlve, de nagyon feszülten várakozott, míg végül a Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal megvakarta az orrát, és belekezdett a kihallgatásba.

- Milyen zenét hallgat a menyasszonya?
- Általában vagy most éppen? Most éppen Beethovent. Amúgy a Rolling Stones a kedvence.
- Kedvenc állata?
- A tengeri tehén, azt mondja, az olyan, mint ő, mert nagyon…
- Mi az, amit semmilyen körülmények között nem eszik meg?
- Az aszalt zselészerű papaya. A zöld. A pirosat még le lehet nyomni a torkán, ha nagyon szeretné az ember.
- Hason vagy háton alszik el?
- Hason. Néha oldalt.
- Politikai beállítottsága?
- Ez az oldalról jutott eszébe? Balközép.
- Maga csalta már meg?
- Félszer. De elmondtam másnap.
- Elmondta?
- Most mondtam, hogy igen, még másnap, megbeszéltük, és…
- Hogyan találkoztak?
- Hosszú sztori, de van benne tenger, nagyonmesszeség, polip, haverok meg vihar.
- Hány hajszála lóg az arcába reggelente?
- 5 jobboltalt, 8 baloldalt, 2 középen. 15. De komolyan erre kiváncsi?
- Mi a legszebb mondat, amit valaha mondott neki?
- Most én neki, vagy ő nekem? Istenem, ez a magázódás. Hát én neki, hogy akkor is szeretni fogom, ha maga most itt engem esetleg kitoloncol.
- Hogyan reagálna, ha megkérnénk, hogy vetkőzzön le derékig?
- Meg ne merje tenni. Egyébként kiakadna.
- Vetkőzzön le derékig!
- Ja én?!
- Rakja ki a lelkét ide az asztalra!
- Nekem azt mondták, hogy itt csak kihallgatás lesz, eszem ágában sincs le…
- Rakja ki a lelkét, álljon fel és emelje fel a kezét is! Nem lesz itt házasság.
- De miért?! Mire nem válaszoltam helyesen?

Nem ez volt a legszebb mondat, amit valaha mondott neki, ennél szebbet is mondott már, de most nagyon csúnyán lebukott! Nem marad maga Magyarországon, amíg én, a Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal, lélegzem!

A Bevándorló végülis kirakta a lelkét az asztalra, ahogy megparancsolták neki, a Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal pedig diadalmas mosollyal felvette, zsebrevágta, majdpedig elégedetten kivonult a szobából, és a többit már a biztonságiakra bízta.

Kemény Zsófi

foto: ©Soós Bertalan

Nincsenek egyenlő jogaik a harmadik világból érkezőknek – holott mind pontosan tudjuk, hogy a társukat, életük párját pont ugyanúgy képesek szeretni, mint azok a szerencsések, akiket a magyar állam családként ismer el, és lehetővé teszi számukra a házasságkötést.

A hatályos szabályozás szerint, ahhoz, hogy egy nem Európai Uniós külföldi állampolgár a magyar házastársával hazánkban együtt élhessen, tartózkodási engedélyre van szüksége. Viszont a törvény értelmében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vizsgálhatja, hogy a házasságot a tartózkodási engedély megszerzése érdekében hozták-e létre. Amennyiben a hivatal úgy találja, hogy “érdekházasságról” van szó, akkor megtagadhatja, vagy a későbbiekben visszavonhatja a tartózkodási engedélyt. Ez pedig azt jelenti, hogy a házastársakat elszakítják egymástól vagy a külföldi házastárs hazájában kényszerülnek együtt élni, már ha ott nem avatkozik ilyen durván a privát szférájukba az állam.

Akármilyen “államérdek” is a mögöttes célja a hivatalnak, mivel csak harmadik országból érkezők esetében vizsgálhatja a házasság “valósságát”, nyilvánvalóan diszkriminatív az eljárás. Továbbá elég komoly bizonyításbeli kérdések is felmerülnek a meghallgatás során: hogyan bizonyítható, hogy az engedély a házasság célja? Hogyan lehet érzelmeket bizonyítani?

Mondj te is igent a sokszínűségre, mondj igent a diszkriminációmentes társadalomra és jogi környezetre!

http://mondjigent.tasz.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://mondj-igent.blog.hu/api/trackback/id/tr487160677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása